Ahir vaig anar a veure Lucy al cine (http://www.lucy-lapelicula.es). La pel·lícula es basa en que només fem servir un 10% del nostre cervell. Això es pot entendre de dues maneres, la localitzacionista que s’insinua en el film, com si tinguéssim un 90% de cervell sense fer servir, i la del potencial, com si poguéssim desenvolupar el cervell un 90% més.
Anem a pams, aquest mite del 10% el va difondre el senyor Einstein (que per cert, era dislèxic i tenia una malformació cerebral: http://goo.gl/49etmx) quan encara no hi havia tècniques per estudiar la funció cerebral. Des que existeix la ressonància magnètica funcional sabem que per qualsevol activitat fem servir pràcticament tot el cervell i fins i tot quan no fem res en fem servir gran part (http://goo.gl/jMsuT2). El cervell està fet principalment de neurones (substància grisa) i les seves connexions (substància blanca). Les neurones funcionen en xarxa i no és tant important la quantitat que en tinguem com lo ben connectades que estiguin. Si realment tinguéssim un 90% de neurones sense fer servir, aquestes neurones es moririen. Des que naixem i creixem van morint neurones cada dia, les que no es connecten es moren, les que no es fan servir també s’acaben morint. Les trobem a faltar? No. És necessari que unes morin per tal que les altres es desenvolupin, creixin noves branques (dendrites) i facin noves connexions (sinapsis).
Respecte el potencial, és evident que el cervell té més potencial del que es fa servir habitualment. Els pares de la psicometria Horn i Cattel van dividir la intel·ligència en fluïda i cristal·litzada (http://goo.gl/EaKYTh). Com a intel·ligència fluïda entenem el funcionament, els processos o adaptació al canvi del cervell. Tot i que aquesta part de la intel·ligència té més tendència a ser innata, podem entrenar la memòria o la concentració o el càlcul aconseguint una millora substancial en el rendiment cognitiu, però no arribarem ni a la telecinesis ni al control mental dels altres com s’especula a la pel·lícula.
Respecte a la intel·ligència cristal·litzada o coneixements i estratègies apreses, el que no tenim és temps d’aprendre gaire més del que aprenem. Els nens petits són esponges i poden absorbir quantitats desorbitants d’informació cada dia, però la majoria ja fan escola i extraescolars, no els podem tenir endollats 24h com un ordinador, el cervell també necessita descansar i de fet és durant el son quan es consoliden els coneixements i la memòria. Hi ha massa coses per aprendre i no tenim temps per totes, ens acabarem especialitzant segons les coses que més ens motivin o que se’ns donin millor. Per tant, sí que tenim un potencial per aprendre molt, però no tenim temps (i motivació a vegades).
Per altra banda, vull exposar algunes possibles veritats de la pel·lícula Lucy:
- El primer homínid australophitecus va ser batejat com a Lucy. (La creació de Lucy com la creació d’Adam)
- Lucy in the Sky with Diamonds: cançó dels Beatles que no surt a la pel·lícula però fa referència a una droga psicodèlica que va ser usada molts anys com a expandidor de consciència i creativitat. Podria la CPH4 estar-hi basada?.
- Canvis en el cervell o el cos podrien reflectir-se en els ulls (iridologia).
- Com més intel·ligent es torna la Lucy menys feliç es sent, o menys somriu la Johansson.
En resum, Luc Besson segueix la seva tendència a posar una superheroïna en una pel·lícula amb grans dosis d’acció no gaire realista, i que partint d’una premissa científica falsa (i documentals de National Geographic) acaba explicant una història molt més filosòfica que no pas de ciència-ficció.
El coneixement està a tot arreu, només hem de saber com fer-lo servir.
Bravo! Curiosa la part que relaciones Lucy amb Lucy in the Sky with Diamonds (LSD) i la suposada Hormona “droga” de la pel.licula.
Gràcies per fer-nos la pel.licula més realista.
M'agradaM'agrada
A mí em el meu profe d’anglès de fa molts anys em va dir que van posar “Lucy” al homínid perquè a l’època la cançó estava de moda…
Tot i el teu article tinc moltes ganes de veure la peli, m’agrada molt el director i la Johansson… Quina enveja que em feu, que podeu anar al cinema quan voleu!
Molt molt interessants els artícles, no els havia llegit perquè comptava que veuria l’enllaç per facebook… Ja m’he subscrit!!! Petons!!
M'agradaM'agrada
Estimada Minerva, l’article va ser compartit al facebook en el seu moment, però com tot, les xarxes socials corren ràpid i s’enterren els continguts ràpidament si no n’estàs pendent. Mira la pel.licula i disfruta-la, ja la comentarem quan ens tornem a veure. Una abraçada.
M'agradaM'agrada